Kuchnia to miejsce w domu, w którym przygotowuje się posiłki, dlatego powinna w nim panować zawsze nienaganna czystość. Bardzo wygodne jest zaopatrzenie się w różnego typu pojemniki do przechowywania żywności i cały arsenał skutecznych środków czyszczących. Ważne też jest, by wszyscy domownicy dbali o porządek i sprzątali po sobie.

Podstawowy zestaw do sprzątania

W kuchni pojawiają się bardzo trudne do usunięcia tłuste zabrudzenia, zlewozmywak narażony jest na osadzanie się kamienia, piekarnik może się przypalić, tak samo jak kuchenka – pod warunkiem, że nie jest to płyta indukcyjna. Utrzymanie porządku ułatwiają wielofunkcyjne środki w formie mleczka lub sprayu, np. Cif. Oprócz tego, że usuwają zabrudzenia nie rysują delikatnych powierzchni. Tego rodzaju substancje ułatwiają pozbywanie się trudnych zabrudzeń i przyspieszają czas sprzątania. Przypalenia w piekarniku najlepiej czyścić specjalnym środkiem przeznaczonym wyłącznie do tego rodzaju plam. Zmywaki, druciane i gąbkowe, ściereczki z microfibry oraz ściereczki pochłaniające wodę, ręcznik papierowy i rękawiczki ochronne to podstawowe wyposażenie do sprzątania w kuchni. Trzeba również pamiętać, żeby często prać i wymieniać szmatki i czyściki. Gąbka do zmywania naczyń musi być zawsze odciśnięta z nadmiaru wody i umieszczona w miejscu, w którym może wyschnąć. Przedłuży to jej trwałość i znacznie ograniczy ilość namnażających się na niej bakterii. W dużej kuchni przyda się również mop i odkurzacz. Do szybkich akcji ratunkowych znakomite są również nawilżane ściereczki jednorazowego użytku, doskonale sprawdzają się do czyszczenia błyszczących powierzchni i skutecznie usuwają drobne zabrudzenia.

Pojemniki do przechowywania żywności

Różnego rodzaju makarony, mąki i kasze najlepiej trzymać w zamykanych szczelnie pojemnikach, słoikach lub kupić specjalne klipsy do zamykania opakowań. Nawet niewielka ilość rozsypanego ryżu czy płatków może być przyczyną bardzo uciążliwych do zwalczenia moli spożywczych lub mrówek. Najlepiej raz na dwa miesiące dokładnie sprzątać szafki, szuflady i półki, w których są sypkie produkty oraz przyprawy. Dodatkowo szczelnie zamknięte opakowania z przyprawami i innymi aromatycznymi składnikami zapobiegają ich wietrzeniu.

Sprzątanie na bieżąco – porządki już w czasie przygotowywania posiłków

Utrzymanie czystości w kuchni ułatwia systematyczność. Wyrobienie w sobie nawyku sprzątania w czasie gotowania to bardzo przydatny nawyk. Wycieranie blatów, płytek i zlewozmywaka pozwoli zapobiec powstawaniu nieestetycznych i trudnych do usunięcia po zaschnięciu zacieków.

Przestrzeganie zasad czystość przez wszystkich

Bardzo ważne jest, by domownicy w takim samym stopniu dbali o czystość. Dzięki temu zachowanie porządku nie będzie trudne. Warto ustalić zasady i dyżury. Przed pójściem spać włożyć naczynia do zmywarki lub chociaż do zlewu, oczyścić blaty z okruszków i zabrudzeń, odłożyć wszystko na swoje miejsce. Zgodnie z zasadami feng shui pozostawienie nieporządku w kuchni na noc zaburza spokojny sen. Bez względu na to, czy wierzy się w to czy nie, przygotowywanie porannej kawy czy śniadania w czystej kuchni jest po prostu przyjemne.

Odkładanie na miejsce

Odkładanie rzeczy na miejsce to klucz do zachowania porządku przy niewielkim nakładzie pracy. Zasady tej powinni przestrzegać wszyscy użytkownicy kuchni.

Zobacz także: Sposoby na usuwanie rdzy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 57 = 66